Alberici Corporate Headquarters

General Information

Quick Facts

Project Information

This project entails the adaptive reuse of an existing manufacturing plant into a corporate headquarters for one of St. Louis' oldest and largest construction companies. Requirements included an open office environment, structured parking, training rooms, exercise facilities, and dining facilities.

When company growth led to the decision to move, the company CEO "wanted to be in a place that fosters teamwork and creativity." After investigating 45 different sites, a brownfield site became available with a 1950s office building and a 155,633 ft2 former metal manufacturing facility. With 70' and 90' clear-span bays 505' long, it was a "cathedral of steel."

Environmental Aspects

The client wanted to lead by example and transform the design and construction marketplace. The team and client achieved their goal of Platinum LEED(r) certification; the project earned 60 points, the highest total ever. The company now enjoys a healthy, comfortable, beautiful environment that fosters teamwork, creativity, and collaboration, and a 50-year-old structure has new life.

The original manufacturing plant faced southwest—a difficult solar orientation. The addition of a "saw-tooth" patterned wall of offices in effect reoriented the building due south and provided ample glazing while blocking western sunlight with masonry walls. External sunscreens effectively block unwanted solar gain.

By selectively removing the roof deck in the second bay of the industrial building, a courtyard was formed between the garage and office building. Two bays were adaptively reused as structured parking, and all surface parking was eliminated.

The interiors are organized around three large atria and receive abundant light, fresh air, and views to the outdoors. In addition to visually uniting the two floors, the atria act as thermal flues to induce ventilation. The open-plan environment fosters teamwork and collaboration while affording 90% of building occupants direct views to the outdoors.

Sustainable design led to doing more with less and solving multiple issues with each response.

Project Team