San Francisco Public Utilities Commission Headquarters

General Information

Quick Facts

Project Information

The City and County of San Francisco embarked upon a rigorous building commission for a new administrative building for the San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) at 525 Golden Gate Avenue. Situated on the northwest corner of the Civic Center, the building acts as the defining northwest edge to the large “urban room” formed by the buildings of the Civic Center.

The 277,500-square foot, 13-story Class A office building was designed to achieve a long-term cost savings to the City by accommodating the San Francisco Public Utilities Commission, which previously occupied private sector leased space. The City set high goals for achieving national recognition for leadership in sustainable and environmentally responsible building design and 30-year life-cycle performance.

Of paramount importance from the very onset of the project was to keep in mind the impact that the building would have on human performance. Along with creating a world-class sustainable building, the designers constantly had the employees in mind in creating the healthiest, most effective and comfortable work environment.

Project Team