Whitney Water Purification Facility

General Information

Quick Facts

Project Information

Designed to provide water to South Central Connecticut, the Whitney Water Purification Facility also features a public park and educational facility. The water purification occurs beneath the park (a 30,000 ft2 green roof), while the operational programs are housed in a 360-foot long stainless steel building that forms a reflective line in the landscape.

Like an inverted drop of water, the building's shape creates a curvilinear interior space that opens onto expansive views of the surrounding landscape. The interior facilities include an exhibition lobby, laboratories, a lecture hall, conference spaces, and extensive operational facilities.

Environmental Aspects

This project was designed to demonstrate today's best green design and watershed management practices. The design fuses the architecture of the water purification plant with the landscape to form a public park. The landscape design also enlarged and augmented the existing wetlands—used by migrating birds—with indigenous species. Natural habitats were preserved in the landscape to maintain biodiversity.

Skylights in the green roof bring daylight to the treatment plant below. The below-grade location of the process spaces, the insulation value of the green roof, the thermal mass of the extensive concrete tanks and walls, and a ground-source heating and cooling system minimize the project's energy consumption.

Materials were selected for their durability in addition to recycled content, rapidly renewable content, and low chemical emissions. All regularly occupied spaces are daylit and naturally ventilated via operable windows.

Project Team